Εγκαινιάστηκε σήμερα το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων που στεγάζεται στα παλιά Δημοτικά Σφαγεία Θεσσαλονίκης και αποτελεί πρωτοβουλία και συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Cisco.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στη σύντομη τοποθέτησή του έκανε αναφορές στην ιστορία του κτιρίου καθώς «χτίστηκε το 1986 στην τότε βιομηχανική περιοχή της πόλης, δίπλα στο λιμάνι» και αποτελεί τυπικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των τελών του 19ου – αρχών του 20ου αιώνα.
«Τότε, στη στροφή του 19ου προς τον 20ο, η πόλη είχε βιομηχανία, υποδομές, ακολουθούσε καινοτομίες. Σήμερα, στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, στην εποχή πλέον της 4ης
βιομηχανικής επανάστασης, η πόλη μπορεί και πρέπει να είναι παρούσα. Και τα σφαγεία του 1900 γίνονται σήμερα ένα στρατηγείο, ένας κόμβος τεχνολογίας, καινοτομίας, δικτύωσης και ψηφιακών δεξιοτήτων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και συμπλήρωσε πως «η Θεσσαλονίκη αλλά και η Βόρεια Ελλάδα θα βρίσκονται στον διεθνή επενδυτικό, εκπαιδευτικό, ψηφιακό χάρτη του μέλλοντος.
«Εμπνεόμαστε από τη δυναμική Θεσσαλονίκη, τη βιομηχανική Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλονίκη πρωτοπόρο στα Βαλκάνια και την Νοτιανατολική Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά και παρουσίασε το έργο που γίνεται ήδη εδώ και ένα χρόνο στο Κέντρο.
«Το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων ανοίγει επίσημα τις πύλες του για να φιλοξενήσει φιλόδοξα σχέδια, συνεργασίες, πρωτοποριακές λύσεις και εγχειρήματα αλλά και για να φέρει πιο κοντά στον κάθε πολίτη τη χρήση των ψηφιακών μέσων που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά του και να προσφέρει σε νέες και νέους ψηφιακές δεξιότητες που θα αποτελέσουν τις βάσεις για την επαγγελματική τους πορεία. Έχει προχωρήσει σε πλήθος συνεργασιών με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλη την χώρα, οργανισμούς και εταιρείες καινοτομίας, ενώ έχει διοργανώσει ενημερωτικές ημερίδες και σεμινάρια για τις νέες τεχνολογίες και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων μαθητών, φοιτητών, ανέργων και επαγγελματιών», όπως είπε.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης σημειώνοντας πως σε λίγα χρόνια, η περιοχή αυτή θα είναι διαφορετική. «Επιχειρήσεις, γραφειακές εγκαταστάσεις, επενδύσεις στο λιμάνι, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, τα βιομηχανικά κουφάρια, η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και πολλές άλλες παρεμβάσεις θα μετασχηματίσουν συνολικά την εικόνα αλλά και τις παραγωγικές δυνατότητες της Θεσσαλονίκης».
“Οφείλουμε να προσαρμοστούμε, να εκπαιδευτούμε και να επενδύσουμε σ΄αυτό που έρχεται. Να αποκλείσουμε σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο την ψηφιακή φτώχεια. Αλλά και να βγούμε μπροστά. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης -που πρόσφατα παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- έχει ως έναν από τους τέσσερις πυλώνες του την ψηφιακή μετάβαση. Η Ελλάδα είναι σήμερα μία χώρα ανοιχτή στους ξένους επενδυτές, με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με ένα επενδυτικό περιβάλλον το οποίο προσελκύει ξένες επενδύσεις. Έχει δρομολογήσει το μεγάλο ψηφιακό μετασχηματισμό και μπορεί να υποδέχεται επενδύσεις υποδομής”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριοι Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Πιερρακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κ Στέλιος Πέτσας, η υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου
, ο πρέσβης και των Η.Π.Α Geoffrey Pyatt μαζί με την Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Liz Lee καθώς και ανώτερα στελέχη της Cisco σε Ελλάδα και Νοτιανατολική Ευρώπη.