Δύο εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν στο επόμενο διάστημα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενόψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας κυρίας Νίκης Κεραμέως ο Πρύτανης ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου ανέφερε στο «TyposThes» ότι «στο ΑΠΘ το ένα εμβολιαστικό κέντρο που θα δημιουργηθεί θα είναι στο κεντρικό campus και το άλλο στο campus στη Θέρμη όπου στεγάζεται η σχολή των Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και το τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών».
Ο ίδιος ανέφερε πως σίγουρα μια τέτοια ενέργεια είναι κάτι το θετικό στη μάχη που δίνουμε κατά της πανδημίας. Η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρο το πιο πιθανό είναι να ξεκινήσει λίγο μετά το Δεκαπενταύγουστο.
Εξάλλου πρόσφατα ο Πρύτανης είχε δηλώσει πως «Ο εμβολιασμός είναι sine qua non προϋπόθεση για την ασφαλή επιστροφή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου στην ομαλότητα. Ο εμβολιασμός είναι το μόνο διαβατήριο για την ασφαλή επιστροφή στα αμφιθέατρα. Κι αυτό δεν το υπαγορεύει η συζήτηση για τις ομάδες της κοινωνίας μας και τις δραστηριότητες όπου θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός. Το υπαγορεύει η κοινή λογική, η ίδια η πραγματικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, στις χώρες τις οποίες έχει σαρώσει.
Θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε. Θα εμβολιαστούμε ή θα επιτρέψουμε στον ιό να ορίζει επ’ αόριστον τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, την εργασία μας, την εκπαιδευτική διαδικασία(…). Ο εμβολιασμός είναι η μόνη ασφαλής οδός, ώστε τα αμφιθέατρα και το campus να αποκτήσουν ξανά τη ζωντάνια που για τόσους μήνες όλοι στερηθήκαμε. Ο εμβολιασμός είναι ο δρόμος για την ελευθερία μας, είναι μία πράξη κοινωνικής συνείδησης και σεβασμού στο αγαθό της ζωής, της δικής μας και των οικείων μας. Ο εμβολιασμός είναι χρέος ατομικό, κοινωνικό και ηθικό.».
Προετοιμασία για τη δια ζώσης διδασκαλία
Ερωτηθείς αναφορικά με τις προετοιμασίες στο ΑΠΘ για την έναρξη της Ακαδημαϊκής Χρονιάς με τη δια ζώσης διδασκαλία μαθημάτων είπε πως «γίνονται προσπάθειες με προσεκτικά βήματα ώστε όλα να είναι έτοιμα το φθινόπωρο». Πέρυσι τα μαθήματα είχαν γίνει ως επί το πλείστον διαδικτυακά λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.
Να σημειωθεί πως η Σύνοδος Πρυτάνεων εισηγείται, όπως έγινε γνωστό, τη διεξαγωγή των μαθημάτων, εργαστηρίων, κλινικών και πρακτικής άσκησης δια ζώσης από το χειμερινό εξάμηνο 2021-2022. Με στόχο την ασφαλή επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, η Σύνοδος θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τον εμβολιασμό όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας μέχρι την έναρξη των μαθημάτων.
Τι είχε δηλώσει η Κεραμέως για τα εμβολιαστικά κέντρα στα πανεπιστήμια
Να υπενθυμίσουμε ότι σχετικά με το τι θα γίνει στα πανεπιστήμια και τα εμβολιαστικά κέντρα που αναμένεται να δημιουργηθούν σε αυτά, η κ. Κεραμέως εξήγησε σε τηλεοπτικές της δηλώσεις την εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega: «Έχουμε ζητήσει ως κυβέρνηση από τα πανεπιστήμια να μας δώσουν κατάλογο με όλους τους χώρους τους, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί εμβολιαστικό κέντρο. Αναμένουμε τις ακριβείς λίστες για τις τοποθεσίες, ώστε να σχεδιαστεί τις επόμενες εβδομάδες η δημιουργία των εμβολιαστικών κέντρων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας», ενώ απαντώντας στο αν κάτι παρόμοιο σχεδιάζεται να γίνει και στα σχολεία, η ίδια τόνισε ότι «Είναι διαφορετική η συνθήκη για τα ανήλικα παιδιά για τον εμβολιασμό τους, χρειάζεται συναίνεση από το γονέα. Αλλά θα συζητηθεί τι θα γίνει και με αυτό το θέμα».