Καλημέρα σας!
Καλό μήνα!
Χθες 31 Οκτωβρίου ήταν η ημέρα της αποταμίευσης, την οποία επί δεκαετίες μνημόνευαν στα ελληνικά σχολεία, αλλά τα αρκετά τελευταία χρόνια το θέμα έχει ατονήσει. Προφανώς κάποιοι στο εκπαιδευτικό σύστημα σκέφτηκαν πως τα παιδάκια δεν χρειάζεται να μαθαίνουν για ένα θέμα που -όπως και να το κάνουμε- παραπέμπει στη νοικοκυροσύνη, τουλάχιστον των οικονομικών τους ζητημάτων. Κατά τραγική ειρωνεία η χθεσινή ημέρα ήταν αφιερωμένη από το οικονομικό επιτελείο της χώρας στο ακριβώς αντίθετο της επί των οικονομικών νοικοκυροσύνης, τη φοροδιαφυγή. Χθες, λοιπόν, έγιναν τρία πράγματα: Πρώτον, παρουσιάστηκε από το υπουργείο Οικονομικών νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δεύτερον, ο πρωθυπουργός μίλησε στο υπουργικό Συμβούλιο για τη μεγάλη ανάγκη να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο τόσο για δημοσιονομικούς λόγους όσο και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλά και για λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού, θα προσθέταμε εμείς. Τρίτον, ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε στο θέμα, προσδιορίζοντας τη φοροδιαφυγή στο συντηρητικό 20,9% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 40 δισ. ευρώ. Κάτι που πολύ απλά σημαίνει πρόσθετοι φόροι πέριξ των 10 δισ. ευρώ ετησίως, κάτι που -θεωρητικά τουλάχιστον- λύνει όλα τα οικονομικά προβλήματα του κράτους.
Το μεροκάματο του υδραυλικού
Μιλώντας για τη φοροδιαφυγή οι περισσότεροι εννοούν τους τρόπους με τους οποίους οι πλούσιοι, οι μεγάλες εταιρείες και οι πολυεθνικές υποκρύπτουν τα κέρδη τους ή τα μεταφέρουν σε φορολογικούς παραδείσους, όπου φορολογούνται ελάχιστα. Εσχάτως, όμως -για να λέμε την αλήθεια-, η σημερινή κυβέρνηση τόλμησε πολιτικά να μιλήσει για τη φοροδιαφυγή των πολλών, αυτό που σε λάθος χρόνο είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος «μαζί τα φάγαμε». Διότι η φοροδιαφυγή των πολλών έχει πάψει προ πολλού να είναι κάτι γραφικό κι έχει εξελιχθεί σε πραγματική πληγή, αυτό που λέμε γάγγραινα, για την οικονομία και την κοινωνία. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοί τους οποίους βάζει στο στόχαστρο το νέο νομοσχέδιο Χατζηδάκη που θα έχει ψηφιστεί μέσα στον Νοέμβριο, δηλώνουν κατά μεγάλη πλειονότητα, 7 στους 10, εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ τον χρόνο και 4 στους 10 κάτω από 5.000 ευρώ τον χρόνο. Αυτά δείχνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από τις φορολογικές δηλώσεις. Και για να γίνουν πιο συγκεκριμένοι, πάντα μέσα από τα επίσημα κρατικά στοιχεία: στον τομέα των υδραυλικών υπάρχουν συνολικά 3.919 επαγγελματίες, εκ των οποίων κέρδη δηλώνουν οι 2.095. Συγκεκριμένα για το 2021 αυτοί οι… κερδοφόροι υδραυλικοί δήλωσαν μεσοσταθμικά ακαθάριστα έσοδα 39.761 ευρώ και καθαρά έσοδα 7.617 ευρώ σε έναν χρόνο. Δηλαδή, λίγο πάνω από 600 ευρώ τον μήνα. Μεροκάματο 20 – 25 ευρώ! Χρειάζεται κάποιος άλλα στοιχεία για να καταλάβει ότι βρισκόμαστε ενώπιον εκτεταμένης φοροδιαφυγής;
Τι ήξερε η αστυνομία την Κυριακή
Η συμπλοκή χούλιγκαν Κυριακή μεσημέρι σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης εκτός από την εγκεφαλική ανεπάρκεια των συμμετεχόντων έρχεται να αναδείξει και την ανεπάρκεια των μέτρων ασφαλείας. Το γεγονός ότι την ίδια ημέρα έπαιζαν οι ομάδες του Άρη (μπάσκετ στο Αλεξάνδρειο, ποδόσφαιρο στο Βικελίδης) και ΠΑΟΚ (ποδόσφαιρο σάλας στη Μίκρα) ήταν γνωστό. Ότι είχαν συγκεντρωθεί χούλιγκαν στον σύνδεσμο της μιας ομάδας και χούλιγκαν στο γήπεδο της Μίκρας ήταν επίσης γνωστό, καθώς -όπως επισημαίνουν αξιόπιστες πηγές- υπήρχε διακριτική παρακολούθηση και των μεν και των δε. Μάλιστα για προληπτικούς λόγους είχε προταθεί να υπάρχει παρουσία διμοιρίας των ΜΑΤ στη διασταύρωση των οδών Κ. Καραμανλή με Βούλγαρη, ωστόσο το μέτρο δεν εφαρμόστηκε.
Οι χούλιγκαν έφτασαν στο συγκεκριμένο σημείο και για 1,5 λεπτό συμπλέκονταν ανενόχλητοι και με μανία μπροστά στα μάτια των σοκαρισμένων οδηγών και περαστικών, ενώ κατά πληροφορίες δύο περιπολικά που επιχείρησαν να φτάσουν στο σημείο εγκλωβίστηκαν. Το πολύ σοβαρό περιστατικό είναι μικρογραφία των όσων συνέβησαν πριν μερικούς μήνες στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας όπου Κροάτες χούλιγκαν ήταν μεν σε διακριτική παρακολούθηση από την αστυνομία, ωστόσο μαχαίρωσαν έναν οπαδό της ΑΕΚ, ο οποίος λίγα λεπτά αργότερα κατέληξε. Στο συμβάν της Βούλγαρη από καθαρή τύχη δεν υπήρξε νεκρός. Κάτι λοιπόν που επαναλαμβάνεται δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και οι επιτελείς της αστυνομίας θα πρέπει να προβληματιστούν πολύ σοβαρά γιατί την επόμενη φορά η τύχη δεν θα είναι σύμμαχος κανενός.
Τα καζάνια για το τσίπουρο
Πολλές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικροαποσταγματοποιοί στην ύπαιθρο του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν ξεκινήσει τα καζάνια για το τσίπουρο της χρονιάς. Η ανάπτυξη περονόσπορου που ευνοήθηκε από τα τερτίπια του καιρού έχει καταστρέψει αρκετά μεγάλο μέρος της παραγωγής στα αμπέλια, αφού ορισμένοι δεν μάζεψαν ούτε ρώγα. Πέραν του καλλιεργητικού ζητήματος, υπάρχει και χειρότερο, το γραφειοκρατικό. Μέχρι πέρυσι υφίστατο η διαδικασία βεβαίωσης αμπελοκαλλιεργητή από τον οικείο δήμο ώστε να εκδοθεί άδεια απόσταξης. Με τη νέα νομοθεσία οι καλλιεργητές πρέπει να εγγραφούν στο αμπελουργικό μητρώο, υποβάλλοντας σχετική δήλωση συγκομιδής, μια διαδικασία όπως αναφέρουν ιδιαίτερα σύνθετη, χρονοβόρα και με υψηλό κόστος. Αυτό έχει επιπτώσεις σε παραγωγούς που έχουν στα χέρια τους παραχωρητήρια χρήσεων κοινοτικών εκτάσεων και όχι τίτλους ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εγγραφούν στο αμπελουργικό μητρώο.
Χριστούγεννα από νωρίς στον σκονισμένο Βόλο
Μια βόλτα στον πολύπαθο Βόλο, πάνω από ενάμιση μήνα μετά τις πλημμύρες που έπνιξαν αρκετές περιοχές του νομού Μαγνησίας, είναι αποκαλυπτική του τι συμβαίνει και του του τι δεν έχει γίνει. Θα περίμενε κανείς -και μάλιστα λίγες ημέρες μετά τις εκλογές- πως η κατάσταση θα ήταν σχετικά καλή και η λειτουργία της πόλης κανονική. Όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο πλανάται πλάνην οικτράν. Μέσα στην πόλη του Βόλου -και ειδικά σε περιοχές εκτός των κεντρικών δρόμων με τα καταστήματα και τα ξακουστά τσιπουράδικα- η εικόνα είναι… θολή λόγω της σκόνης. Οι στεγνωμένες λάσπες με κάθε σταγόνα νερού… αναζωογονούνται, ενώ τα κλαδιά και τα σπασμένα πεζοδρόμια βρίσκονται εκεί για να θυμίζουν τις μαύρες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Επιπλέον σε πολλές κεντρικές περιοχές του Βόλου ακόμη και σήμερα το νερό κόβεται τα βράδια, μετά τις 9. Μάλιστα, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο δήμος της πόλης ξεκίνησε ήδη να τοποθετεί τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και στολισμό! Άρτος και θεάματα. Δύο πεδία στα οποία ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος παίζει εντός έδρας.
Πηγή: voria.gr