Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται για δεύτερο εικοσιτετράωρο η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο, η οποία έχει περιοριστεί στο εργοστάσιο ανακυκλώσιμων υλικών.
Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις μέχρι να σβήσουν τις εστίες που έχουν απομείνει ανάμεσα στα λιωμένα ανακυκλώσιμα υλικά.

Εξακολουθούν να ακούγονται μικρές εκρήξεις από το εσωτερικό της επιχείρησης. Η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή παραμένει αποπνικτική.
Δείτε βίντεο:
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στο εργοστάσιο υπήρχαν τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, μεγάλα λάστιχα φορτηγών, πεπιεσμένα πλαστικά μπουκάλια και αλουμίνιο, γεγονός που δυσχεραίνει την πλήρη κατάσβεση, καθώς το νερό δεν μπορεί να φτάσει στο εσωτερικό των σωρών.
Πλέον η βασική τακτική είναι οι επιχωματώσεις, ώστε να στερηθεί η φωτιά το οξυγόνο και να σταματήσουν οι συνεχείς αναζωπυρώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου (4/7) -περίπου στις 20:30- και γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις, καθώς έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Το κυρίως μέτωπο -που είναι και αυτό που παραμένει ενεργό- αναπτύχθηκε γύρω από την εργοστασιακή μονάδα ανακύκλωσης. Στις φλόγες τυλίχθηκαν και στύλοι μεταφοράς ρεύματος, με τον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρά σε διακοπή της ηλεκτροδότησης για την αποφυγή βραχυκυκλώματος.
Λίγο μετά την έναρξη της πυρκαγιάς και συγκεκριμένα τις 20:52 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής Ανθούπολη Ωραιοκάστρου, προς την περιοχή «ΤΙΤΑΝ».
Στη 01:19 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση κατοίκων από την Ανθούπολη Ωραιοκάστρου προς το γήπεδο της Λητής και στη 01:44 μήνυμα για την από απομάκρυνση των κατοίκων της Φιλοθέης προς το κλειστό γυμναστήριο Ευκαρπίας.
Στις 02:44 εκδόθηκε νέο μήνυμα από το 112, για τη λήψη μέτρων προστασίας λόγω καπνών στην Ανθούπολη Ωραιοκάστρου.
Χάρη στην ολονύχτια μάχη που έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές η φωτιά δεν εισχώρησε στην κατοικημένη περιοχή του οικισμού της Φιλοθέης, η οποία είχε εκκενωθεί, αλλά στη γύρω περιοχή υπάρχουν αναφορές ότι καταστράφηκαν βιοτεχνικές επιχειρήσεις –μία με λάδια, μία με χαρτικά, μία με υφάσματα, μία με έπιπλα, καθώς και κάποια αυτοκίνητα.




