Μια έκπληξη περίμενε τους επιβάτες που ταξίδεψαν και πάλι μέσω του αεροδρομίου “Μακεδονία” από την περασμένη Δευτέρα οπότε και ήρθησαν οι περιορισμοί μετακίνησης εκτός νομού.
Εν μέσω κορωνοϊού ο αερολιμένας της Θεσσαλονίκης εκσυχρονίστηκε και αποκτά πλέον σταδιακά τον νέο τερματικό του σταθμό. Εδώ και τρεις εβδομάδες, τμήμα του νέου terminal έχει παραδοθεί προς χρήση και πλέον οι επιβάτες εξυπηρετούνται από αυτό. Πέρα από το Check in το οποίο γίνεται και στο παλιό τμήμα για όσους δεν ολοκληρώνουν τη διαδικασία διαδικτυακά, οι υπόλοιπες διαδικασίες πραγματοποιούνται πλέον στο νέο τμήμα.
Το καινούριο terminal συνδέεται με γέφυρα με τον παλιό σταθμό, μέσω του οποίου οι επιβάτες μετακινούνται προς τον χώρο όπου πραγματοποιείται ο έλεγχος ασφαλείας.
Αφού οι επιβάτες περάσουν από τον έλεγχο των χειραποσκευών, συνεχίζουν για τις δύο πύλες επιβίβασης οι οποίες έχουν δοθεί προς χρήση.
Τα πράσινα σημάδια στο έδαφος τους καλούν να κρατήσουν αποστάσεις, ενώ πριν τον έλεγχο των αποσκευών, υπάρχει διαθέσιμο αντισηπτικό.
Το σύνολο του έργου, ο νέος τερματικός σταθμός που ξεπερνά σε έκταση τα 34.000 τ.μ., θα παραδοθεί προς χρήση στο τέλος του έτους, αυξάνοντας σημαντικά τη χωρητικότητα και τη δυναμικότητα του αεροδρομίου “Μακεδονία”, του μεγαλύτερου από τα συνολικά 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece. “Εδώ και τρεις εβδομάδες οι επιβάτες χρησιμοποιούν μέρος του νέου τερματικού σταθμού, ο οποίος είναι υπό κατασκευή. Είναι μια επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτές τις μέρες έχει ξεκινήσει και η διαδικασία αναβάθμισης του παλιού τερματικού σταθμού. Στο τέλος του χρόνου η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία θα έχουν το αεροδρόμιο που τους αξίζει” ανέφερε στο Thestival ο Γιάννης Παπάζογλου, Υπεύθυνος εταιρικής επικοινωνίας της Fraport Greece.
Εργασίες εν μέσω κορωνοϊού
Οι εργασίες στο νέο terminal του αερολιμένα Μακεδονία έγιναν και συνεχίζονται να υλοποιούνται εν μέσω μιας νέας πραγματικότητας που επέβαλλε ο κορωνοϊός.
Το σύνολο του προσωπικού του αεροδρομίου τηρεί τα μέτρα ασφαλείας, με μάσκες και γάντια, ενώ μάσκες φορά και το επιβατικό κοινό.
Παρότι στις αερομεταφορές δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό επιβατών, ισχύουν οι παρακάτω κανόνες:
· Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
· Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.
· Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
· Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητάς του.
· Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
· Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεών του.
thestival.gr