Το κρίσιμο δεκαπενθήμερο που αρχίζει αύριο θα κρίνει την πορεία του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι του κορωνοϊού
Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχτεί από αύριο τους πρώτους επισκέπτες από το εξωτερικό μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία». Το πρώτο αυτό διάστημα τα πράγματα θα είναι «χαλαρά» και θα λειτουργήσουν σαν προετοιμασία για την ομαλοποίηση των πτήσεων από την 1η Ιουλίου και μετά.
Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι το αεροδρόμιο ανοίγει με αυτό τον τρόπο, έχοντας περιθώριο δύο εβδομάδων, προκειμένου να επιτύχει την ομαλή και ασφαλή μετάβαση στη φετινή θερινή καθημερινότητά του.
Αύριο οι πρώτες πτήσεις είναι από Μόναχο και Λάρνακα. Δειγματοληπτικά τεστ θα γίνονται στους επιβάτες των πτήσεων από χώρες εκτός λίστας EASA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Πτήσεων). Οι διεθνείς πτήσεις το πρώτο αυτό διάστημα δε θα ξεπερνούν τις πέντε ημερησίως, αναλόγως βέβαια και του προγραμματισμού και της ζήτησης που έχουν και θα έχουν οι αεροπορικές εταιρίες. Μπορεί να έχουν εξαιρεθεί επτά χώρες από τις οποίες δεν επιτρέπονται απευθείας πτήσεις (Ιταλία, Βρετανία, Ισπανία, Ολλανδία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία), αλλά το στοίχημα παραμένει σημαντικό, έστω κι αν την πρώτη εβδομάδα δεν προβλέπονται αφίξεις από πολλές χώρες (Γερμανία, Κύπρος, Γαλλία).
Αυτό το στοίχημα πρέπει να το κερδίσουν όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι φορείς. Και έχουν 15 κρίσιμες μέρες μπροστά τους, ώστε να δουν τυχόν βελτιώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα, να δουν πως πηγαίνει η τουριστική κίνηση, πως λειτουργούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, διότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.
Στο πρώτο αυτό διάστημα συνωστισμός στο αεροδρόμιο δεν προβλέπεται. Οι πτήσεις από δέκα την ημέρα (εσωτερικού) θα γίνουν 15. Όμως η διαχείριση πρέπει να είναι πολύ προσεχτική διότι σε αυτό το δεκαπενθήμερο παίζεται η πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν στην περιοχή μας.
Μπορεί η Βόρεια Ελλάδα να επενδύει στον οδικό τουρισμό, ο οποίος επίσης ανοίγει, όμως η εκτόξευση των προηγούμενων ετών στον τουρισμό σε μεγάλο βαθμό καταγράφηκε εξαιτίας της αύξησης της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Έτσι η άτυπη περίοδος προετοιμασίας είναι εξαιρετικά σημαντική και θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό και την πορεία τόσο της κίνησης στο αεροδρόμιο, όσο και της τουριστικής κίνησης στην Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα.
Τουριστικοί παράγοντες της περιοχής έλεγαν ότι ένας από τους λόγους που δεν υπάρχουν μαζικές κρατήσεις στα ξενοδοχεία αυτό το διάστημα είναι το γεγονός πως δεν υπάρχουν πτήσεις, ούτε καν ασφαλής προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα. Οι αεροπορικές εταιρίες αναμένεται να καταθέσουν προγράμματα πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης από την επόμενη εβδομάδα, ώστε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα των δυνατοτήτων επισκεψιμότητας στην περιοχή μας.
Αφού διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του αεροδρομίου κι εφόσον όλα πάνε καλά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, τότε θα αρχίσει ουσιαστικά να ομαλοποιείται η κατάσταση, να υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα και να μπορούν και οι επισκέπτες να κάνουν το δικό τους προγραμματισμό.
Δεν είναι τυχαίο και άσχετο με όλα αυτά το γεγονός ότι τα μεγάλα ξενοδοχεία στη Χαλκιδική -και όχι μόνο- δεν ανοίγουν σε ποσοστό περίπου 50% πριν την 1η Ιουλίου. Η στάση αναμονής είναι λογική και αναμενόμενη, ενώ ξενοδόχοι τονίζουν ότι υπάρχει διάθεση από τουρίστες να διατηρήσουν ή και να κάνουν νέες κρατήσεις από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και μετά. Υπό προϋποθέσεις…
Το στοίχημα αυτό με το αεροδρόμιο πρέπει να το κερδίσουμε όλοι μαζί. Και είναι εξαιρετικά κρίσιμο να αποδείξει το «Μακεδονία» ότι είναι ένα ασφαλές αεροδρόμιο, έτοιμο να υποδεχτεί τουρίστες από όλο τον κόσμο και φέτος με το βραχνά του κορωνοϊού.
Τα αυστηρά μέτρα μπορεί για όσους δεν ταξιδεύουν με αεροπλάνο να μοιάζουν με εμπόδιο, όμως για όσους ταξιδεύουν η ασφάλεια είναι πάνω από όλα. Κι όχι μόνο δεν είναι εμπόδιο η ταλαιπωρία που υφίστανται λόγω των μέτρων οι ταξιδιώτες, αλλά θεωρείται «αναγκαίο κακό» και κάτι που θέλουν και οι ίδιοι να υποστούν, διασφαλίζοντας την καλή υγεία τους. Και σε αυτή την περίπτωση η υπερβολή είναι αποδεκτή, όπως και σε όλη τη διάρκεια της αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας.
Το αεροδρόμιο όμως δεν λειτουργεί μόνο του. Ανάλογο στοίχημα είναι και η μετακίνηση των τουριστών, με όλα τα μέσα (λεωφορείο, ταξί, ΙΧ), και βέβαια η φιλοξενία τους.
Ενδεχόμενη καλή εικόνα το πρώτο αυτό δεκαπενθήμερο μπορεί να φέρει περισσότερο από τον αναμενόμενο για φέτος τουρισμό, καθώς θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως μήνυμα και απόδειξη προς τα έξω. Η καλύτερη διαφήμιση για την περιοχή μας. Ενδεχόμενα στραβοπατήματα μπορεί να μας βυθίσουν τουριστικά το φετινό καλοκαίρι.
Γι’ αυτό αντί να μετράμε πτήσεις, χώρες, επιβάτες, τουλάχιστον σ’ αυτό το πρώτο διάστημα ας μετρήσουμε την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε σε μια πρόκληση, που αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά. Απολογισμό της τουριστικής περιόδου άλλωστε θα κάνουμε στο τέλος της σεζόν.
Αεροδρόμιο και τουρισμός θα συνεχίσουν εξάλλου να λειτουργούν. Αυτό που θα πάψει να υπάρχει είναι κάποια στιγμή η απειλή του κορωνοϊού… Αν επιτύχουμε να διασφαλίσουμε στη συνείδηση του κόσμου τη σφραγίδα του ασφαλούς προορισμού αυτό το διάστημα, θα το κουβαλάμε ως ένσημο και παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό θα φέρει πολύ περισσότερα κέρδη μεσομακροπρόθεσμα από τα συγκυριακά βραχυπρόθεσμα.
Πηγή: https://www.voria.gr