Τρίτη, 21 Απριλίου, 2026
Διαφημιστείτε
euosmos.gr
No Result
View All Result
  • ΕΥΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    • Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου – Κορδελιού
    • Γυμνάσια Ευόσμου-Κορδελιού
    • Λύκεια Ευόσμου-Κορδελιού
    • Νηπιαγωγεία Ευόσμου – Κορδελιού
euosmos.gr
  • ΕΥΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    • Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου – Κορδελιού
    • Γυμνάσια Ευόσμου-Κορδελιού
    • Λύκεια Ευόσμου-Κορδελιού
    • Νηπιαγωγεία Ευόσμου – Κορδελιού
No Result
View All Result
euosmos.gr
No Result
View All Result

Καθολικό Πάσχα: Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες και ποιες συναλλαγές επηρεάζονται

03/04/2026
in ΕΛΛΑΔΑ, ΝΕΑ
A A
Καθολικό Πάσχα: Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες και ποιες συναλλαγές επηρεάζονται
10
VIEWS
Μοιραστείτε το

Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των τραπεζών ενόψει του Πάσχα των Καθολικών έχει γνωστοποιήσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε συνέχεια ανακοίνωσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, λόγω του Πάσχα των Καθολικών, το οποίο φέτος γιορτάζεται την Κυριακή, 5 Απριλίου, θα υπάρξουν αλλαγές στις συναλλαγές των πολιτών με τις τράπεζες που δεν θα επηρεάσουν όμως τη λειτουργία των φυσικών καταστημάτων των τραπεζών.

Οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρηθούν αύριο Παρασκευή 3 Απριλίου και τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2026 θα εκτελεστούν την Τρίτη 7 Απριλίου, δηλαδή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, γεγονός που θα επηρεάσει τις μισθοδοσίες των εταιρειών, αφού αυτές οι μέρες είναι συνήθως μέρες πληρωμών για τους εργαζόμενους.

Οι άμεσες συναλλαγές (instant transfers) και οι μεταφορές μεταξύ λογαριασμών της ίδιας τράπεζας θα πραγματοποιούνται κανονικά και ο δικαιούχος θα μπορεί να λαμβάνει αμέσως την πίστωση.

Επίσης, για την εκτέλεση μισθοδοσιών, ως ημερομηνία καταχώρησης στο αρχείο μισθοδοσίας πρέπει να οριστεί η Τρίτη 7 Απριλίου 2026.

Σημειώνεται ότι λόγω του Πάσχα των Καθολικών το Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό τόσο αύριο Παρασκευή 3 Απριλίου όσο και τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2026, που είναι οι αργίες του Καθολικού Πάσχα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για την ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα 3 και 6 Απριλίου ισχύουν τα παρακάτω:

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα ΤARGET) θα είναι κλειστό την 3η και την 6η Απριλίου 2026, τη Μεγάλη Παρασκευή και τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα των Καθολικών / Διαμαρτυρόμενων αντίστοιχα.

Κατά τις εν λόγω ημερομηνίες τα καταστήματα των Τραπεζών θα παραμείνουν ανοιχτά, καθόσον οι ημέρες αυτές είναι εργάσιμες για το προσωπικό. Ωστόσο, θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, δεδομένου ότι η μη λειτουργία του Συστήματος TARGET δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων διατραπεζικών συναλλαγών.

Η διατραπεζική αργία συναλλαγών ισχύει για την Τράπεζα της Ελλάδος, τις εταιρείες του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε., καθώς και τις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

  •     Πιστωτικά ιδρύματα (Τράπεζες) που λειτουργούν στην Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, το Ταμείο
  •     Παρακαταθηκών και Δανείων και τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων.
  •     Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.
  •     Εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης και εταιρείες πρακτορείας απαιτήσεων.
  •     Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Κατά τις ημέρες ειδικής αργίας, όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που απορρέουν από υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ των ανωτέρω αναφερομένων φορέων και της πελατείας τους, καθώς και οι λοιπές εν γένει ληξιπρόθεσμες, τις ίδιες ημέρες, υποχρεώσεις της πελατείας αυτών προς οποιονδήποτε τρίτο, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη, 7 Απριλίου 2026, οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης.

Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στα πιστωτικά ιδρύματα τις ημέρες της ειδικής αργίας θα καταχωρηθούν στα συστήματα τους με ημερομηνία της επόμενης εργάσιμης ημέρας, δηλαδή την Τρίτη, 7 Απριλίου 2026.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η παράγραφος 5 του άρθρου 11 του Ν. 3336/2005, οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, δανείων και τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου θα εκπληρώνονται σύμφωνα με τους ειδικούς όρους αυτών την προηγούμενη ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη, 2 Απριλίου ή την Τρίτη, 7 Απριλίου.

Κατόπιν σχετικής οδηγίας της ΑΑΔΕ, κατά την 3η και την 6η Απριλίου 2026, θα γίνονται αποδεκτές από τις ΔΟΥ και τις Τελωνειακές Αρχές της χώρας μας και τραπεζικές επιταγές που θα προσκομίζονται με ημερομηνία έκδοσης την 7η Απριλίου 2026.

Τέλος, συστήνεται στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται απευθείας με τράπεζες για την αποστολή αρχείων χρεώσεων μέσω πάγιων εντολών και αρχείων πιστώσεων (π.χ. μισθοδοσίας), να επικοινωνήσουν με την τράπεζα συνεργασίας τους για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

Tags: ΠΑΣΧΑ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σχετικά Άρθρα

Ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης υποδέχεται τον 20ό Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος»

Ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης υποδέχεται τον 20ό Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος»

21/04/2026

Το πρόγραμμα Ο δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης συμμετέχει στον Επετειακό 20ό Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» – bwin, τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση της Βόρειας Ελλάδας,...

Θρασκιά: Σε στασιμότητα το Αθλητικό Πάρκο Ευόσμου – Η δυτική Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει άλλο

Θρασκιά: Σε στασιμότητα το Αθλητικό Πάρκο Ευόσμου – Η δυτική Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει άλλο

21/04/2026

Ερώτηση στη Βουλή από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για τη στασιμότητα ενός έργου που στερεί αθλητικές υποδομές από τη δυτική...

Ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου τιμά τους θεματοφύλακες της Εκκλησιαστικής Μουσικής Παράδοσης

Ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου τιμά τους θεματοφύλακες της Εκκλησιαστικής Μουσικής Παράδοσης

21/04/2026

Φόρο τιμής στους ανθρώπους που υπηρετούν με αφοσίωση τη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική, μέσω του λειτουργήματος του Ιεροψάλτη, αποδίδει ο Δήμος...

Next Post
Bazzar αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Κορδελιού Ευόσμου

Bazzar αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Κορδελιού Ευόσμου

  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
No Result
View All Result
  • ΕΥΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Όροι Χρήσης
    • Νοσοκομεία
    • Νηπιαγωγεία Ευόσμου – Κορδελιού
    • Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου – Κορδελιού
    • Γυμνάσια Ευόσμου-Κορδελιού
    • Λύκεια Ευόσμου-Κορδελιού
  • ΧΑΡΤΗΣ ΕΥΟΣΜΟΥ

Χρησιμοποιούμε cookies Μπορούμε να τα τοποθετήσουμε για ανάλυση των δεδομένων επισκεπτών μας, για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας, να παρουσιάσουμε εξατομικευμένο περιεχόμενο και να σας προσφέρουμε μια μεγάλη εμπειρία ιστοτόπου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε, ανοίξτε τις ρυθμίσεις. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ.