Το μείζον πρόβλημα των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας, το οποίο αποκτάει αυξητικές τάσεις στη χώρα μας, αναλύθηκε από ειδικούς επιστήμονες και όχι μόνο, στο πλαίσιο της ιδιαίτερα πετυχημένης εκδήλωσης ευαισθητοποίησης και αφύπνισης των πολιτών, που διοργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, σε συνεργασία με τη νεοσυσταθείσα Δημοτική Επιτροπή Ισότητας.
Η εκδήλωση είχε τίτλο «Όλες μαζί μια γροθιά» και πραγματοποιήθηκε στο Πολυλειτουργικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο Ελευθέριο – Κορδελιό.
Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε στους παραβρισκόμενους η Κούλα Αρμουτίδου, μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας αποτέλεσε το «θεμέλιο», για να τεθεί το ζήτημα των γυναικοκτονιών στη χώρα μας και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με αυτό φορείς της Πολιτείας και κοινή γνώμη. Η κ. Αρμουτίδου, μιλώντας μέσα από την ψυχή της, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι πολύ χαμηλές οι ποινές για όσους προχωρούν σε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα. Την υποχρεωτική δημιουργία σχολών γονέων για την εξάλειψη του προβλήματος ζήτησε ο σύζυγός της και πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη, Γιάννης, ενώ παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Χρύσα Μπέρδου, αδερφή της δολοφονηθείσας από τον πρώην σύζυγό της, Πολυξένης Μπέρδου, η οποία τόνισε ότι η αδερφή της για εφτά ολόκληρα χρόνια ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας.
«Δυστυχώς, πολλές γυναίκες θύματα βίας ντρέπονται ή φοβούνται να μιλήσουν και ως κοινωνίες θα πρέπει να εξαλείψουμε αυτόν το φόβο και την ντροπή. Οι κοινωνίες θα πρέπει να βοηθήσουν, ώστε τα θύματα να μιλήσουν γι’ αυτά που υφίστανται και ταυτόχρονα να ξεκινήσει από τα σχολεία η διαπαιδαγώγηση. Ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου θα διοργανώσει κι άλλες εκδηλώσεις για το ζήτημα και πολλές από αυτές θα γίνουν στα σχολεία, ώστε να ενημερώσουμε τα παιδιά μας και αυτά με τη σειρά τους να ετοιμάσουν καλύτερες κοινωνίες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης.
«Η σημερινή ημέρα αποτελεί κάλεσμα για ευαισθητοποίηση και δράση. Έχουμε καθήκον και υποχρέωση να δίνουμε φωνή στις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, ώστε να σπάσουν τη σιωπή τους και να ζουν χωρίς φόβο. Να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνες», ανέφερε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Κορδελιού – Ευόσμου, Μαρία Πουρσανίδου.
Μετά τους χαιρετισμούς ανέβηκαν στη σκηνή μαθήτριες του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αμπελοκήπων, οι οποίες παρουσίασαν ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο – μήνυμα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παραβρισκομένων.
«Όσες φεύγουν εγκαίρως επιβιώνουν»
Το λόγο πήρε στη συνέχεια η πρώτη ομιλήτρια της εκδήλωσης και επίκουρη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Χριστίνα Ακριβοπούλου, η οποία υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «όλες οι περιπτώσεις έχουν κοινό παρονομαστή: Όσες γυναίκες – θύματα βίας φεύγουν εγκαίρως, επιβιώνουν. Δυστυχώς, το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις γυναικοκτονίες δεν μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά για την εξάλειψη του φαινομένου. Θέλει δράση και ενημέρωση. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε, ενημερώνοντας και διεκδικώντας».
Από την πλευρά της η Δήμητρα Κογκίδου, καθηγήτρια του ΑΠΘ και συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ, ανέφερε ότι το 84% των περιστατικών βίας κατά των γυναικών καταγράφονται στο οικογενειακό περιβάλλον και υπογράμμισε ότι κάθε ώρα έξι γυναίκες σκοτώνονται από άντρες σε ολόκληρο τον κόσμο. «Απαιτούνται δράση και αποτελεσματικά μέτρα σε θεσμικό και επιχειρησιακό επίπεδο, με έμφαση στην πρόληψη της έμφυλης ενδοοικογενειακής βίας. Παρά τις πρωτοβουλίες ο αριθμός των γυναικοκτονιών μάς δείχνει ότι τα υφιστάμενα μέτρα δεν επαρκούν», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Κογκίδου.
Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν και η αστυνόμος Α’ Νικολέτα Χαμαλίδου, η οποία σημείωσε ότι ολοένα και αυξάνονται οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και παρουσίασε τους τρόπους, με τους οποίους μπορούν να καταγγείλουν τέτοια φαινόμενα οι πολίτες.
Πηγή: ditika.gr