Πέμπτη, 20 Αυγούστου, 2026
Διαφημιστείτε
euosmos.gr
No Result
View All Result
  • ΕΥΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    • Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου – Κορδελιού
    • Γυμνάσια Ευόσμου-Κορδελιού
    • Λύκεια Ευόσμου-Κορδελιού
    • Νηπιαγωγεία Ευόσμου – Κορδελιού
euosmos.gr
  • ΕΥΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    • Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου – Κορδελιού
    • Γυμνάσια Ευόσμου-Κορδελιού
    • Λύκεια Ευόσμου-Κορδελιού
    • Νηπιαγωγεία Ευόσμου – Κορδελιού
No Result
View All Result
euosmos.gr
No Result
View All Result

Κορωνοϊός: Συνεδριάζουν οι ειδικοί για την άρση επιπλέον μέτρων – Οι σκέψεις για τις μάσκες

23/02/2022
in ΕΛΛΑΔΑ
A A
Κορωνοϊός: Συνεδριάζουν οι ειδικοί για την άρση επιπλέον μέτρων – Οι σκέψεις για τις μάσκες
26
VIEWS
Μοιραστείτε το

Βήματα προς την κανονικότητα επιχειρεί η χώρα μας, καθώς η αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας του κορωνοϊού φαίνεται ότι το επιτρέπει. Στη σημερινή συνεδρίαση των ειδικών επιστημόνων αναμένεται να συζητηθεί η πιθανότητα διεύρυνσης στη χωρητικότητα καταστημάτων, αλλά και η αναθεώρηση τουριστικών πρωτοκόλλων ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Λιγότερο πρόθυμοι δηλώνουν προς το παρόν οι επιστήμονες, στην πιθανότητα να συναινέσουν στην κατάργηση της μάσκας για τον κορονοϊό στους εξωτερικούς χώρους. Μέτρο που είναι πολύ πιθανόν να πάρει παράταση για τις αρχές του ερχόμενου μήνα. Όπως λένε μιλώντας στο iatropedia.gr, θα ήταν συνετή η απόφαση να περάσουν και οι Απόκριες πριν καταργηθεί η μάσκα, καθώς είναι το μόνο μέτρο που προφυλάσσει από τη πιθανότητα υπερμετάδοσης σε τόπους συνάντησης με μεγάλο συγχρωτισμό.

Παρά την περιρρέουσα αισιοδοξία μάλιστα για την αρχή του τέλους της πανδημίας, οι επιστήμονες εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για τα παρακάτω βήματα. “Δεν βρισκόμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορονοϊού, αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση”, δήλωσε ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, ωστόσο, δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν τα πρωτόκολλα που ισχύουν στον τουρισμό και συγκεκριμένα, αυτά που σχετίζονται με τη διεύρυνση της χωρητικότητας σε τουριστικά λεωφορεία και πλοία.Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο ενδέχεται να συζητηθεί και η αύξηση της χωρητικότητας στα ΚΤΕΛ, στα τρένα και τα επιβατηγά αυτοκίνητα.

Θέματα διεύρυνσης της χωρητικότητας σε πολλούς χώρους αναμένεται να τεθούν γενικότερα επί τάπητος στις συνεδριάσεις της επιστημονικής Επιτροπής, από σήμερα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μεταξύ αυτών εντάσσεται, η περαιτέρω αύξηση των θεατών σε αγώνες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων σε ποσοστό άνω του 50%, αλλά και η αύξηση του αριθμού πελατών -με την ταυτόχρονη μείωση του κανόνα της κοινωνικής απόστασης του 1,5 μέτρου που ισχύει σήμερα- σε σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα και ορισμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές έρχονται μετά τον Απρίλιο

Με την σταδιακή άρση των παραπάνω περιοριστικών μέτρων θα φτάσουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται στη χώρα μας να ξεκινήσουν να συμβαίνουν οι μεγαλύτερες αλλαγές, ώστε να συμβαδίσουμε με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

“Θεωρώ ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα περισσότερα από τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους, θα έχουν αρθεί. Προφανώς κάποια θα παραμείνουν, όπως η μάσκα και κάποια μέτρα αποστάσεων, τα οποία, όμως, δεν επηρεάζουν την κανονικότητα”, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Έως τότε -και εκτός απροόπτου- θα έχει αποκλιμακωθεί ακόμη περισσότερο η επιδημία, γεγονός που θα επιτρέψει να συμβούν ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές που θα μας επιτρέψουν να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στην κανονικότητα.

Τα κρούσματα μπορεί να συνεχίσουν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, όμως, εάν δεν πιέζεται το υγειονομικό σύστημα με αυξημένες βαριές νοσηλείες και εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν θα υπάρχει ανάγκη τήρησης μέτρων και αυστηρών πρωτοκόλλων.

Έτσι, ισχύοντα μέτρα εδώ και δύο χρόνια, θα τεθούν υπό αίρεση τους επόμενους μήνες στο όνομα της επιδίωξης της κανονικότητας. Αυτά είναι: η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, η δήλωση των ασυμπτωματικών φορέων της νόσου Covid, η πενθήμερη απομόνωση των θετικών ατόμων και η καραντίνα των επαφών τους, όπως και το εκτεταμένο testing σε ειδικούς χώρους, όπως π.χ. στα σχολεία.

Κάποια από τα παραπάνω μέτρα δεν αποκλείεται να καταργηθούν -όπως συμβαίνει ήδη σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού- και να αντικατασταθούν από περισσότερο “κανονικές” διαδικασίες που παραπέμπουν σε ενδημικούς λοιμογόνους ιούς, όπως είναι η γρίπη.

«Κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της μονοπάτι»

Έτσι, όπως δήλωσε και ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε χθεσινή ομιλία του σε ημερίδα με αφορμή τα δύο χρόνια της πανδημίας που διοργάνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα το επόμενο έτος, η επιτήρηση του κοροϊού θα αφορά περισσότερο τις βαριές νοσηλείες σε ΜΕΘ, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων. Δηλαδή, εκτίμησε πως θα πάψουμε πλέον να καταμετράμε τα κρούσματα, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τη γρίπη.

Συγκεκριμένα μάλιστα ανέφερε, πως η κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της κατάλληλο μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της.

Η νέα κανονικότητα, ωστόσο, δεν θα περιλαμβάνει άμεσα τους ανεμβολίαστους, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης:

“Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για άρση μέτρων στους ανεμβολίαστους, προφανέστατα θα παραμείνουν τα μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι έχουν κάνει μια επιλογή, εξαιτίας της οποίας κινδυνεύουν οι ίδιοι, ενώ είναι κίνδυνος και για την κοινωνία. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν την κανονικότητα που έχουν οι εμβολιασμένοι”, κατέληξε ο ίδιος.

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣΜΑΣΚΕΣΜΕΤΡΑ

Σχετικά Άρθρα

Το αυτοκίνητο του 76χρονου που ξεκίνησε τη φωτιά στη Θεσσαλονίκη

Χαλκιδική: Αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία στις περιοχές της Κασσάνδρας που επλήγησαν από την πυρκαγιά

16/08/2026

Την πλήρη αποκατάσταση της κυκλοφορίας στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά ανακοίνωσε ο Δήμος Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Σύμφωνα...

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Αδιανόητο παραλήρημα από πολιτευτή της ΝΔ – Γιατί να βλέπω εγώ το αξύριστο πόδι σου;

Λατινοπούλου για το επεισόδιο με Ρομά: «Για 45 λεπτά δεχόμουν χυδαία επίθεση από τους γύφτους»

12/08/2026

Η μητέρα μου τρομοκρατήθηκε», «πού είναι οι καταδίκες από τις ομάδες των αριστερούληδων, των δήθεν ευαίσθητων;» είπε σε δηλώσεις της...

120 δόσεις: Όλες οι λεπτομέρειες για τις αιτήσεις

Ανοίγει η πλατφόρμα για εξωδικαστικό: Ανάσα για χιλιάδες κόσμου – Ποιοι μπαίνουν με χρέη από 5.000 ευρώ

27/07/2026

Ρυθμίσεις για χρέη από 5.000 ευρώ - Τι πρέπει να ξέρετε για τη διαδικασία Ανοίγει σήμερα, Δευτέρα,  η ηλεκτρονική πλατφόρμα...

Next Post
Το δημαρχείο Θεσσαλονίκης σκάναρε η παραγωγή της χολιγουντιανής ταινίας «Τhe Bricklayer»

Το δημαρχείο Θεσσαλονίκης σκάναρε η παραγωγή της χολιγουντιανής ταινίας «Τhe Bricklayer»

  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
No Result
View All Result
  • ΕΥΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ
  • ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Όροι Χρήσης
    • Νοσοκομεία
    • Νηπιαγωγεία Ευόσμου – Κορδελιού
    • Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου – Κορδελιού
    • Γυμνάσια Ευόσμου-Κορδελιού
    • Λύκεια Ευόσμου-Κορδελιού
  • ΧΑΡΤΗΣ ΕΥΟΣΜΟΥ

Χρησιμοποιούμε cookies Μπορούμε να τα τοποθετήσουμε για ανάλυση των δεδομένων επισκεπτών μας, για να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας, να παρουσιάσουμε εξατομικευμένο περιεχόμενο και να σας προσφέρουμε μια μεγάλη εμπειρία ιστοτόπου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε, ανοίξτε τις ρυθμίσεις. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ.