Σε μείζον πρόβλημα εξελίσσεται η περισυλλογή αλλά και η διαχείριση εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ξερών κλαδιών, φύλλων, κορμών δέντρων και άλλων υλικών τα οποία προέκυψαν μετά από τον καθαρισμό των οικοπέδων, στο πλαίσιο των μέτρων πυροπροστασίας για το καλοκαίρι.
Η απαραίτητη θεσμική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ηλεκτρονική δήλωση φαίνεται πως απέδωσε καρπούς και πολλοί ιδιοκτήτες, υπό τον φόβο και του προστίμου, έσπευσαν να τα καθαρίσουν.
Ωστόσο, την ίδια ώρα που το ένα πρόβλημα φαινομενικά αντιμετωπίστηκε, προέκυψε ένα άλλο, καθώς οι περισσότεροι από όσους καθάρισαν το οικόπεδό τους άφησαν τα υπολείμματα -κατά κύριο λόγο ξερά κλαδιά, φύλλα και κορμούς- έξω από αυτά.

Οι δήμοι με τα υπάρχοντα μέσα και το προσωπικό που διαθέτουν αδυνατούν να προχωρήσουν έγκαιρα στην περισυλλογή όλων αυτών των ποσοτήτων με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί λόφοι από βιομάζα και κλαδέματα εντός κατοικημένων ζωνών.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, ο οποίος εκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη έκταση εντός της οποίας υπάρχουν χιλιάδες οικόπεδα.
Κάποιοι οικοπεδούχοι ναι μεν καθάρισαν ωστόσο είτε στοίβαξαν τα βιοαπόβλητα στο πρώτο σημείο που βρήκαν μπροστά τους είτε τα μετέφεραν λίγα μέτρα μακριά και τα εναπόθεσαν δίπλα σε κάδους σκουπιδιών.

Αποτέλεσμα είναι καταμεσής της αντιπυρικής περιόδου και σε μια περίοδο παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών να έχουν δημιουργηθεί δεκάδες διάσπαρτες χωματερές από ξερά κλαδιά, ογκώδη και σκουπίδια οι οποίες αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες, μέσα σε αστικό περιβάλλον, έτοιμες να ενεργοποιηθούν και να προκαλέσουν εστίες κινδύνου.

Ο Γιώργος Μπαμπαράτσας, αντιδήμαρχος καθαριότητας στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, λέει χαρακτηριστικά στη Voria.gr: «Υπήρχαν οικόπεδα που δεν είχαν καθαριστεί ποτέ, οπότε από αυτά έβγαιναν 4-5 φορτηγά με βιοαπόβλητα. Κάποια από αυτά μπορέσαμε και τα μεταφέραμε, ωστόσο τον όγκο που έχει προκύψει είναι αδύνατον με τα υπάρχοντα μέσα να τον διαχειριστούμε. Περιμένουμε οικονομική υποστήριξη προκειμένου να μπορέσει ο δήμος να προχωρήσει σε ανάθεση σε κάποια από τα κέντρα διαχείρισης».
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γιουτίκας, επισημαίνει στη Voria.gr ότι η πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον καθαρισμό των οικοπέδων ήταν πολύ σωστή. «Από τη μια πλευρά χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων μπήκαν ορθώς στη διαδικασία να τα καθαρίσουν ξοδεύοντας χρήματα, από την άλλη όμως υπάρχει η αδυναμία από πλευράς των δήμων να συλλέξουν τις τεράστιες ποσότητες και δεν έχουν χώρους προσωρινής εναπόθεσης».
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Γιουτίκα, ακόμη και οι εταιρείες διαχείρισης βιοαποβλήτων δεν έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν όλον αυτόν τον όγκο. «Δεν υπάρχουν πόροι για την αποθήκευση και την διαχείρισή τους, μιλάμε για εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Έχουν γεμίσει οι χώροι προσωρινής αποθήκευσης των δήμων αλλά και οι χώροι που διαθέτουν οι ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται τέτοια προϊόντα», εξήγησε.
Ο αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να συλλεχθούν όλες αυτές οι ποσότητες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε ορθή διαχείριση το φθινόπωρο.
Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για τη δήλωση καθαρισμού των οικοπέδων έληξε τη Δευτέρα 15/7, ωστόσο τουλάχιστον στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη πολλά είναι αυτά που παραμένουν ακαθάριστα.
Πηγή: voria.gr